Het Bouwdepot – De Podcast

Podcast serie over dak- en thuisloze jongeren

Het Bouwdepot is een pilot waarin thuisloze jongeren een jaar lang een vast maandelijks inkomen van 1050,- ontvangen om zelf te bouwen aan hun toekomst. In februari 2020 ging de eerste editie van start. Met vijf jongeren tussen de 18 en 21 jaar, uit de steden Rotterdam, Eindhoven en Den Haag. Ze komen allen uit een onveilige thuissituatie maar ieder van hen heeft een eigen verhaal. Hierdoor zijn ze op straat, in de crisisopvang of op de bank van iemand anders beland. Het Bouwdepot gelooft dat deze jongeren behalve een gelijke behandeling, vooral gelijke kansen nodig hebben. Zodat ook zij zich kunnen richten op een studie, een (bij)baan, of eigen woonruimte. Net als hun leeftijdsgenoten.

 

Om deze eerste proef met een groter publiek te kunnen delen en nieuwe inzichten en verhalen van de jongeren te bundelen werd er een maandelijkse podcast gemaakt over de jongeren uit het bouwdepot. Door een speciaal WhatsApp kanaal waar de podcast als eerst online kwam kregen geabonneerde luisteraars maandelijks een persoonlijk bericht toegestuurd waardoor ze actief werden betrokken bij dit project.

www.hetbouwdepot.nl

Luister ook op Spotify

 

In samenwerking met Manon van Hoeckel, Marleen van der Kolk, Danielle Arets, Jessy de Cooker, Floor van der Wal & Alle jongeren en begeleiders in het Bouwdepot

 

Aflevering 1 - Wat is het Bouwdepot

Wat is het Bouwdepot eigenlijk? Waarom doen we deze pilot? En, wat gaat er het komende jaar allemaal gebeuren? Je hoort het in deze allereerste aflevering. Veel plezier met luisteren!

Aflevering 2 - Het Bouwplan

Vandaag sturen we je de 2de aflevering van het Bouwdepot - de Podcast. Hierin leer je de jongeren beter kennen, vertellen we je over het bouwplan en hoor je wat Kyra te vieren had.

Aflevering 3 - De Bouwvak

De Bouwvak is één van de bouwstenen in het Bouwdepot, en staat voor een periode van rust. Door stress of door onverwerkt trauma is dat een belangrijk herstelmoment voor de jongeren. Helaas zorgde het corona virus echter juist voor veel stress. Je hoort de ervaringen van de jongeren én hun begeleiders in de 3de aflevering.

Aflevering 4 - De Bouwschuld

Waarom de jongeren uit het Bouwdepot zo snel mogelijk van hun schulden af willen komen? Je hoort het in de vierde aflevering van het Bouwdepot. Dit keer te gast: lector Schulden en Incasso en onderzoeker binnen het Bouwdepot *Nadja Jungmann*. We praten met haar over geld -of beter het gebrek aan geld.

Aflevering 5 - Bouwen aan Succes

In de afgelopen zes maanden zijn alle jongeren op hun manier aan de slag gegaan met hun bouwbudget. In deze 5de aflevering delen we een aantal successen van de jongeren en proberen we een antwoord te krijgen op de vraag: *Wat verstaan we in het Bouwdepot onder succes?* Dit is ook afhankelijk van de mate waarin we erin slagen anderen te laten geloven in deze andere aanpak. Luister en denk met ons mee; dat bepaalt voor een belangrijke mate het succes.

Bouwen met staatssecretaris Blokhuis - Een Bouwdepot Special

Tussen onze maandelijkse aflevering door deze Bouwdepot special: *een interview met staatssecretaris Paul Blokhuis.* “We moeten meer sturen op vertrouwen”, aldus Blokhuis. In deze speciale aflevering vertelt hij over de noodzaak om dak-en thuisloze jongeren meer regie te geven. Daartoe zijn onconventionele beleidsplannen nodig. Het Bouwdepot is daar een goed voorbeeld van. Luister en denk met ons mee!

Aflevering 6 - Bouwen aan Resultaten

Uit het boek van Rutger Bregman “Gratis geld voor iedereen” is een bijzonder project ontstaan. In deze aflevering maken we een uitstapje naar Canada en spreken we *Frans Tjallingii*, medeoprichter van het *“New Leaf Project”*. Dit initiatief gaf 50 dakloze mensen 7.500 Canadese dollar. Nu tonen ze wetenschappelijk aan dat mensen hierdoor minder lang dakloos zijn en dat zo’n aanpak ook nog eens geld bespaart. Hij vertelt ons over de verrassende resultaten!

Aflevering 7 - De Toekomst

In deze aflevering gaan we thuis op bezoek bij Imane, Shuburney, Kyra en Gino. Samen met de begeleiders kijken we naar hun toekomstplannen. Waar zien ze zichzelf over 10 jaar of waar zien ze zichzelf na het Bouwdepot jaar, aankomende februari? Ook in deze aflevering: Ali Rabarison, directeur inclusieve samenleving bij de VNG, over de toekomst van het Bouwdepot zelf."

Aflevering 8 - De Thuisbouw

In deze aflevering krijgen we een inkijkje in het huis van Gino en horen we hoe hij aan zijn vloer komt. Ook vertelt Shuburney hoe het is om zelfstandig te wonen en luisteren we naar een bijzonder gesprek met Imane over het bouwen aan een netwerk. Dit zijn allemaal manieren om thuisloosheid tegen te gaan. Samen met *Gedragsdeskundige Coline van Nunspeet* luisteren we naar de verhalen van de jongeren en legt ze uit en waarom sommige dingen soms minder soepel lopen dan verwacht.

Aflevering 9 - De Terugblik

Het is inmiddels een jaar geleden dat we van start gingen met het Bouwdepot. In deze aflevering blikken we terug en kijken we vooruit. Hoe gaat het nu met de jongeren? Wat heeft het hen gebracht? Hoe gaan ze verder, nu het Bouwdepot voor hen stopt? Zo gaan we bijvoorbeeld langs bij Imane in haar nieuwe, eigen appartement. We horen niet alleen de jongeren, maar ook onderzoeker Frank van Steenbergen van DRIFT. Hij reflecteert op het afgelopen jaar aan de hand van vele beluisterde gesprekken met de deelnemers en hun begeleiders.